11 Temmuz 2018 Çarşamba

E-Maillerin mesajlaşmada ki önemi nedir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan Internet email, ilk olarak ARPA Internet Text Message olarak tanımlanmıştır [Crocker, 1982] daha sonra Internet Message Format olarak yeniden adlandırılmıştır [Resnick, 2001]. Farklı içerik tipleri taşıyabilmek için Multipurpose Mail Extension (MIME) [Freed and Borenstein, 1996] tanımlanmıştır.

Sistemde dört protokol tanımlanmıştır: Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) [Klesin, 2001], Message Submission Protocol (MSP) [Gellens and Klensin, 1999], Internet Message Access Protocol (IMAP) [Crispinü, 2003], Post Office Protocol (POP3) [Myers, 1996].

Yapısal olarak X.400’e benzemektedir. Başlıca bileşenleri MUA, MTA, mesaj iletim birimi (MSA) ve MS’dir. MUA’lar kullanıcı ile sistem arasında arayüzlük yapar. Kullanıcıya mesajları oluşturma, okuma, gönderme ve alma işlemlerini yapabilmeyi sağlar. Mesajlar MUA tarafından doğrudan MSA veya MTA’ya gönderilebilir. MSA’lar gerekli başlık bilgilerini eklemek gibi gerekli işlemleri 6 yaptıktan sonra mesajı yerel MTA’ya iletirler. MTA’lar mesajları yönlendirmek veya teslim etmek ile görevlidirler. Mesajın hedef MS’si yerel alan içinde ise MS’ye teslim edilir aksi takdirde diğer MTA’ya iletilir. MS’ler mesajları saklamak ve yönetmekle görevlidirler.

POP3 protokolü, MS ile MUA arasında tanımlanmıştır. POP3 protokolü ile kullanıcı MUA aracılığıyla komutlar göndererek kendi kimlik doğrulamasının yapılmasını sağlar, mesajı çeker veya mesaj deposundaki mesajın ilgili alanlarını değiştirebilir. SMTP, mesaj göndermek için tanımlanmış bir protokoldür. SMTP’de de komutlar ile işlem yapılmaktadır. Mesaj gönderiminin ilklendirilmesi, mesajın gönderilmesi ve adres doğrulama komutlarla yapılır. MSP, UA ile MSA arasında mesaj gönderimi yapmak için tanımlanmıştır. Bu protokol sayesinde MUA’lar mesajın gerekli tüm alanların oluşturulduğundan emin olabilmektedirler.

IMAP protokolü, MS’de bulunan mesajlara kullanıcının MUA aracılığıyla erişmesi için kullanılır. Bu protokol ile kullanıcı hem mesajlarını hem de posta kutularını yönetebilir. Mesaj kutuları üzerinde yaratma, silme, yeniden isimlendirme gibi işlemler yapabilir. Mesajlar üzerinde bayrak işlemleri, arama işlemleri, yeni mesaj gelmişi mi kontrolü gibi işlemleri yapmaya olanak sağlar. Tüm bu işlemler IMAP komutlarıyla gerçekleştirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder